sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Lankatontut

Äiti taitaa olla oikeassa siitä, että kotona on tänä jouluna ennätysmäärä itsetehtyjä koristeitä ja jouluaskarteluja.

Tänään toteutui parannettu versio askartelusta, jota kokeilin jo muutama viikko sitten Adamin ja Amyn kanssa kun olin babysittaamassa: lankanukke tehty tontun näköiseksi eli lankatonttu.


Yksinkertaiset teko-ohjeet.
Ostin askartelukaupasta punaista huopaa ja harmaata lankaa. Nauratti kun tajusin, että lanka on "Nissegarn" eli "Tonttulanka" -nimistä, ja huovan väri oli "joulunpunainen"!


Niinkuin ohjeessä näkyy, lanka kieritään jonkun kovan litteän suorakaiteen ympärille (käytin puhelintani koska se sattui olemaan vieressä - ja se on myös tosi iso). Tontun pituus on vähän käytettyä suorakaidetta pienempi. 

Tontun kannattaa olla tuuhea, koska liian harva ei näytä yhtään kivalta (ensimmäinen yritys babysittaamassa opetti minulle tämän.) Kannattaa mielummin käyttää tarpeeksi lankaa kun yrittää nirsoilla ja onnistua vaan tuhlaamaan lankaa. 100 kierrosta on hyvä määrä. Sillä saa kunnon tuuhean tontun.

 Nippu solmitaan yhteen (ja liu'utetaan pois suorakaiteesta. Lisää lankaa solmitaan kaulan kohdalle. Tässä vaiheessa minä leikkasin langat päästä auki, vaikka ohjeessa näkyy, että he sitovat kädet ja vyötärön ja vasta sitten leikkaavat. Minusta kädet on hellpompi erotella jos langat eivät ole lenkkejä vaan irrallisia.



Solmi langat ranteisiin, vyötärölle ja nilkkoihin. Jätä nilkat sitomatta niin jalkojen sijaan naistontulle jää hame. Leikkaa käsiä tarvitaessa lyhyemmiksi ranteiden sitomisen jälkeen.


Tonttulakit tein huovasta; käytin kuumaliimapyssyä saumaan. Liimasin ne myös päihin kuumaliimalla. Lisäksi kierin molempien vyötärölle punaista lankaa. Pumpulista saa hyvän parran.


Ilman partaa näistä tuli kiva tyttö- ja poikatonttupari. Annan ne pikkupikkuserkuilleni perjantaina kun menemme mummin kanssa tapaamaan heitä ja vanhempiaan (mies on äidin pikkuserkku). Jännää!

1 kommentti: